Gården & dess historia

Tofta herrgård ägs av Lillemor Karlander som köpte Tofta tillsammans med sin man Bertil 1981. Idag nästan 40 år senare får vi i familjen, och alla besökare, glädjen att ta del av Tofta tack vare deras arbete att renovera och utveckla gården.

Alla byggnader, trädgård och allé är kulturminnesmärkta.

Om oss

Jonas och jag fick möjligheten att ta över Magasinet och jordbruket från mina föräldrar när de ville trappa ner. Vi hade båda samma dröm, att bo på gård och arbeta med djur, natur och kultur, så vi tackade med glädje ja. Vår ambition är att arbeta i samklang med naturen; att restaurera gamla betesmarker och stengärdsgårdar, och återskapa den gamla kulturmiljön. Vi har valt att satsa på en småskalig ekologisk uppfödning av köttdjur och en mindre besättning får, som hjälper till att hålla markerna öppna.

Verksamheten i Magasinet, med bland annat kafé, utställningar och teater bar, utvecklas hela tiden. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och uppleva en gammal men levande, herrgårdsmiljö, och inte minst den underbara naturen på och vid Tofta.

Min bror Petter och hans fru Karen, startade upp Tofta herrgård konferens 2004. Sedan dess har mycket hänt och idag finns det restaurang och konferensrum i huvudbyggnaden och 18 trevliga hotellrum i Smedjan och Mejeriet. I restaurangen serveras rätter med råvaror efter säsong, baserat på västkustens smaker. Konferenser och weekendpaket erbjuds året om. För mer info och bokning, klicka på länken nedan.

Historia

Tofta har en lång och spännande historia, ända från 1400-talet då gården nämns i norska skrifter. I svenska handlingar förekommer uppgifter om gården först efter freden i Roskilde 1658, då Bohuslän blev svenskt.

Gårdens glansperiod inträffar under familjen Åkermans ledning, vilket var under andra halvan av 1700-talet,samtidigt som den ”stora sill-perioden”. Den dåvarande huvudbyggnaden byggs på med en våning i karoliner stil och Tofta utvecklas till en gård som med tiden kan ges beteckning herrgård. En trädgård anläggs med fransk inspiration med gräsmattor och rabatter i geometriska former.

Under 1800-talet ägs Tofta av släkten Kilman som utvecklar jordbruket. En fyra våningar hög väderkvarn 

uppförs, brännvinstillverkning startas och 64 tunnland mark under havsytan,

vallas in. För övrigt där gårdens kor idag betar.
 

I början av 1900-talet köper Eric och Charlotte Hallin Tofta. De bor annars i Stockholm där Eric Hallin är riksdagsman och kabinettskammarherre åt Oscar ll och senare Gustav V (båda besökte Tofta ett flertal gånger). En stor ombyggnad inleds av både huvudbyggnad, ekonomibyggnader och trädgård. Man anlade en tennisbana (för Gustav V skull, används flitigt fortfarande) och en musikpaviljong. Interiören kommer präglas av Carl Larssons Sundborn och inredas i nationalromantisk stil. Till matsalen i huvudbyggnaden beställs en pastellfärgad linnetapet med broderi i blekingesöm. En annan intressant tapet (från Kilmans tid) är en franska tapet i ”jakt-rummet”, i polykromt tryck från 1831 med figurrika jaktmotiv. 

 

Ättlingar till Eric Hallin äger Tofta till 1976 då gården säljs till Hushållningssällskapet i Bohuslän. 1981 köper Lillemor och Bertil Karlander Tofta.

  • Facebook
  • Instagram

Tofta 200

442 75 Lycke

Sweden

+46 761 27 27 28

Linda.karlander@

toftaherrgard.se